#4FutureReferences : Kek Kastard Pandan



Hi!!!

Happy Independence Day, Malaysia!!! Here is your celebration cake. Good old classic Pandan Cake. I am about to start a new chapter of life, pursuing degree this coming September 17th. Thinking ahead, my mother requested her favourite cake before I get busy preparing stuffs. Haha. As for my mother Pandan Cake it is, my dad prefer Fruit Cake.
I have been sticking to this recipe since I first attempted to bake a Pandan Cake. Haha. Thank you Norazlita for sharing!! Most recipe call for desiccated coconut to cover the whole cake. I am embracing my cake's flaw here as I personally do not like the texture of desiccated coconut as much. Hehe. 
Kek Kastard Pandan
adapted from here.

Kek Pandan

150 gm tepung superfine/tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor
5 biji telur gred A
1 sudu besar ovallete
80 ml air daun pandan
1 sudu teh pes pandan
sedikit pewarna hijau
80 ml mentega cair/minyak jagung

Cara Penyediaan

1. Satukan tepung, baking powder, gula, ovallete dan telur dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu dengan kelajuan tinggi.

2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air pandan, pes pandan dan pewarna hijau. Pukul lagi sehingga betul-betul gebu.

3. Tuangkan mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

4. Bakar dalam loyang berukuran 8 inci yang digris dan dilapik dengan baking paper selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 170C.

5. Bila dah masak, telangkupkan atas redai kek untuk sejukkan.
Kastard Pandan

Bahan A
180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu makan serbuk agar-agar segera

Bahan B
400 ml santan pekat -preferably brand m&s 
85 gm tepung hoen kwee hijau
1 sudu teh pewarna hijau
secubit garam

Cara Penyediaan 

1. Satukan bahan A dan masak atas api sederhana sehingga gula larut.

2. Satukan bahan B dalam mangkuk asing dan tapiskan.

3. Masukkan bahan B kedalam bahan A.

4. Kacau atas api sederhana sehingga adunan kastard pekat dan mendidih.

5. Sediakan acuan jenis loose tin, potong kek kepada 3 lapisan.

6. Letakkan satu lapis kek dan tuangkan kastard. Hentakkan acuan 2-3 kali.

7. Ulang langkah 6 sehingga kek dan kastard habis.

8. Sejukkan dalam peti sejuk.
Yeay!! All ready for minum petang. For much detailed instruction, you can visit here.
Bye!!! 👋








Comments

Popular Posts