#4FutureReferences : Lasagna


Hi!

Written here a lasagna recipe. Tapi resepi tak lengkap sebab takde specific amount of the ingredients.  Hehe. Lasagna yang diberi nafas Melayu dengan pedas2 manja. Haha. Macam biasa, lasagna mesti ada 3 layer. Part 1 yang ada daging atau ayam dengan dengan sos tomato, Part 2 adalah white sauce dan Part 3 adalah taburan cheese tak kisah cheese apa pun (mozzarella, cheddar atau parmesan atau nak senang guna pizza topping pun boleh.)
Sebab rasa ingin tahu yang mendalam je yang guna Prego yang atas ni. Macam menarik !Uish marketing games ni, rasa dia almost the same je. Tapi worth trying. Ada macam2 lagi flavor. Untuk lasagna boleh je pakai sos pasta brand apa2 pun, make sure pasta sauce yang tomato based tau bukan sos carbonara atau lain2.
Part 1
  • Daging/Ayam Kisar
  • Pasta Sauce
  • Cili giling
  • Bawang besar + bawang putih
  • Gula + Garam + Lada Hitam
  • Oregano/Thyme/Basil
  • Air 
   Steps :-
  • Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih yang dicincang halus.
  • Bila bawang dah lembut dan garing2 sikit, masukkan ayam atau daging kisar. Lepas tu, jangan lupa kacau selalu dan pastikan ayam/daging tu tak berketul besar2 sangat.
  • Dah kering air ayam/daging, boleh masukkan cili giling. Lpas tu nak pastikan masak cili tu masak betul2, letak air sikit.
  • Bila dah kering skit, dah boleh masukkan pasta sauce, oregano, gula dan lada hitam. Kalau perlu, masukkan sedikit air.
  • Masak smpai kering sikit lepas tu perasakan dengan garam.
Part 2
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 400 ml susu segar
  • 1 kiub ayam
  • Garam + Lada Hitam
   Steps :-
  • Cairkan dan panaskan mentega.
  • Masukkan tepung gandum. Kacau cepat2 smpai tepung larut dengan mentega. Masak mentega dengan tepung lebih kurang dua minit sambil kacau tau.
  • Masukkan susu sedikit demi sedikit. Klau perlu masukkan air sikit.
  • Masukkan kiub ayam dan lada hitam.
  • Masak smpai pekat dan likat. Tutup api dan perasakan dengan garam.
  • Kalau boleh letak cheese skit, lagi best ! After dah tutup api, masukkan cheese dan kacau sebati smpai cheese larut.
Part 3
  • Mozzarella/ Cheddar/ Parmesan
  • nak senang beli Pizza Topping/Mix yang dalam packet tu 
Steps :-

1. Pasta Lasagna yang macam kat atas tu rebus dulu kemudian toskan. Be careful tau sebab pasta lasagna tu boleh tahan jugak,, senang pecah. 
2. Bila semua part dah masak dan siap, boleh start layering. Guna loyang atau baking dish yang sesuai.
3. Mula2, ltakkan pasta lasagna, susun sekeping2 cantik2.
4. Lpas tu, ltakkan sos daging dan ratakan atas pasta tadi.
5. Ltakkan pula white sauce dan ratakan.
6. Taburkan cheese.
7. Ulang layering sampai la semua sos dah habis.
8. Lapisan terakhir (atas sekali), mesti tutup dengan pasta dan cheese supaya senang nak potong nanti.
harap membantu.ahahaha
9. Dah siap, tutup loyang dengan alluminium foil dan bakar selama 15 minit, suhu 170C. Lpas 10 minit, bukak alluminium foil dan sambung bakar selama 10 minit atau sampai cheese kat atas tu keperangan.
Enjoy !! My elder sister prefer her lasagna with chilli sauce. Next time buat, kena hati-hati dengan minyak masa buat meat sauce tu. Use just enough oil untuk tumis bawang dan cili je tau sebab nanti lasagna akan berminyak. Until next time, bye bye ! 😚




Comments

Popular Posts